Поставянето на вендинг машини за лекарства извън аптеките няма да реши

...
Поставянето на вендинг машини за лекарства извън аптеките няма да реши
Коментари Харесай

Фармацевт: Вендинг машините няма да решат проблема с достъпа до лекарства

Поставянето на вендинг машини за медикаменти отвън аптеките няма да реши казуса с достъпа до медикаменти.

Това мнение изрази пред БНР Васил Ходжев, притежател на аптека в Бургас и член на УС на Българския фармацевтичен съюз.

Според Ходжев това би основало нови, нелоялни търговски практики, да вземем за пример слагането на сходна машина на всевъзможни места, в това число до работещи аптеки в дребни обитаеми места, които са единствени за района.

" Това би могло да унищожи тази аптека на процедура. "

Извеждането на продажбата на медикаменти отвън аптеките крие доста опасности и е " нездравословна и рискова процедура ", предизвестява Васил Ходжев.

„ Отпускането на медикаменти във вендинг машините би могло да предположи безконтролно разпределяне на медикаменти. Една вендинг машина със свободен достъп от жители е със свободен достъп и от деца. Бихте ли искали деца да имат свободен достъп до медикаменти? В нашата процедура има предписание – безвредни медикаменти няма. Аз не бих желал моите деца да имат свободен достъп да си купуват каквото решат, в това число болкоуспокояващи. Всички тези медикаменти могат да имат странични резултати, които могат да бъдат рискови ", разяснява бургаският фармацевт.

Вносителите на смяната в Закона за медикаментите я стимулират с обезпечаване на достъп до лекарства в дребни и отдалечени обитаеми места. Идеята е вендинг автоматите да оферират лекарства без лекарско наставление от вида на аналгетици, витамини, таблетки за гърло и други сходни. Сега такива машини могат да се разполагат единствено в аптеки и дрогерии.

Според Ходжев държавата би трябвало да намерения по-скоро по какъв начин да подтиква разкриването на аптеки в дребните обитаеми места. Това по думите му би трябвало да се създаде въз основата на националната аптечна карта, като се разпознават местата с недостиг на аптеки. 

" В България има приблизително по 4 аптеки на 10 000 души по отношение на към 3 за Европейския съюз. Виждаме огромна централизация на аптеки в огромните градове и съвсем никаква в дребните обитаеми места. "

Предложението за продажба на медикаменти посредством вендинг автомати е оповестено за обществено разискване. Очаква се Фармацевтичният съюз да излезе с публична позиция по него. 

Последвайте канала на
Източник: novini.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР